Senderisme

El senderisme és una activitat física o esportiva que consisteix ena caminar a l’aire lliure per espais naturals seguint camins o senders prèviament marcats. D’aquesta manera podem gaudir tant de la natura i el seu paisatge, com de tots els elements patrimonials, culturals, històrics o naturals que anirem trobant pel camí. Per tant, es tracta d’una activitat que uneix esport i cultura, i oberta al gran públic perquè no necessita d’una gran preparació física

Tanmateix, el senderisme és una de les modalitats de l’excursionisme o muntanyisme, disciplina que abasta el conjunt d’activitats esportives que es poden desenvolupar en la muntanya, ja sigui baixa o alta.

Grup d’excursionistes fent senderisme pel sector del Ginebral (Rellinars)

Senders

El traçat dels senders per on es mou el senderisme evita tant com pot el pas de carreteres i camins asfaltats, així com els grans desnivells que suposen l’ascensió a pics i muntanyes i requereixen, per tant, d’una major preparació física .

A Catalunya existeixen diverses tipologies de senders senyalitzats.

Per una banda, els homologats per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que estan classificats en tres categories:

  • Senders de gran recorregut (GR), de més de 50 km, marcats amb franges blanques i vermelles.
  • Senders de petit recorregut (PR), d’entre 10 i 50 km, marcats amb franges blanques i grogues.
  • Senders locals (SL), de menys de 10 km, marcats amb franges blanques i verdes.

Font: internet, pàgina de la FEEC

En els tres casos, les franges en paral·lel indiquen continuïtat del sender i les franges creuades en “X” indiquen direcció equivocada. La descripció dels itineraris i les seves característiques es recullen en les anomenades topoguies o també en les guies excursionistes i geogràfiques.

Per altra banda, els senders no homologats, dels quals n’existeixen diverses tipologies:

  • Les Vies verdes, per fer a peu o en bicicleta, marcades amb senyalització verda de l’Agència Catalana de Turisme, així com altres itineraris marcats amb senyalització verda.
  • Itineraris senyalitzats pels Parcs Naturals, generalment per recórrer a peu, i marcats amb senyalització pròpia del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
  • Xarxes comarcals de senders, amb senyalització pròpia.

A Rellinars tenim molts itineraris de senderisme per a descobrir, en família o amb la colla d’amics. L’Ajuntament disposa d’un compte ORG a Wikiloc on podreu trobar tots aquests itineraris i escollir el que més us vingui de gust.

Des de la FEEC – Vegueria del Vallès també s’impulsa cada any un calendari de Caminades Saludables que realitzen els diferents Clubs excursionistes adscrits, pensades per fer en família, amb nens o populars. Aquí en teniu el calendari 2023:

Advertisement